uk
ru

Рідкий азот

Додаткові можливості
  • Фуршет
  • Бенкет
  • Шведська лінія
  • Коктейль
  • Кава-брейк

Сьогодні все частіше рідкий азот можна побачити на кухнях ресторанів всього світу. Азот широко застосовується в молекулярній кухні і в сучасних кулінарних технологіях. Завдяки вкрай низькій температурі, він знайшов застосування в шоковому охолодженні продуктів.

Рідкий азот

Що таке рідкий азот? Цей газ є невід'ємною частиною повітря, його пропорція в ньому становить 78%. Він безпечний і неотруйний. Рідкий азот – це зріджений під великим тиском газ, що має температуру кипіння -196 ° С.

Інгредієнти страви, які пройшли охолодження рідким азотом, стають твердими і неймовірно холодними. Після випаровування азоту, страві дають можливість трохи нагрітися. Чим щільніше продукт, тим холодніше він буде, і для його нагрівання знадобиться більше часу. З цієї причини кухарі використовують в молекулярної кухні рідкий азот для приготування продуктів з низькою щільністю: безе, заморожений мус, сухі меренги, зефір, печиво, тортики, попкорн.

При приготуванні морозива, завдяки маленьким розмірам крижаних кристалів, консистенція морозива виходить кремоподібною. Ця технологія дозволяє створювати дивовижні закуски, безе, муси, а заморозка спирту дає можливість робити оригінальні коктейлі, які можливо створити тільки при охолодженні кріогенною температурою (від 120К до 0,7К або в Цельсіях від -153,15 ° С до -272,45 ° С).

У молекулярній кухні в рідкому азоті також заморожують ягоди та трави з метою їх подальшого роздрібнення. Така процедура дозволяє змінювати форму ягід, але зберігати всі корисні властивості продукту.